Стани предприемач в 7 прости стъпки

Стани предприемач в 7 прости стъпки

Имаш бизнес идеи, но не знаеш как и от къде да започнеш? Страх те е от провал и мислиш, че нямаш необходимите качества да изградиш устойчив бизнес? Представяме ти седем прости стъпки, които да те ориентират в това, как да превърнеш твоите идеи в успешен бизнес.

 

Стъпка 1 Открий най-подходящия бизнес за теб

Предприемачеството е широко понятие и можеш да бъдеш предприемач в почти всяка област. Въпреки това, когато си начинаещ предприемач и тепърва ще стартираш, ще трябва да избереш една област, в която да се развиваш. Не е достатъчно само идеята ти да има потенциал за успех, а да работиш с удоволствие за осъществяването ѝ. Да си предприемач е трудна задача, така че насочи вниманието си към нещо, което те интересува истинки.

 

Стъпка 2 Имаш ли необходимите знания и квалификация?

За да бъдеш предприемач,не е нужно да притежаваш диплома по предприемачество, но това не означава, че трябва да игнорираш образованието изцяло. Ако искаш да стартираш технологична компания например, опитът в други компани, както и познания в програмирането и маркетинга могат да са ти много ценни. Разбира се, някои дейности изискват конкретно образование и квалификация, каквито са например счетоводните, правните и здравните услуги.

 

Стъпка 3 Планирай своя бизнес

Преди да започнеш, е необходимо да имаш добре структуриран бизнес план. Бизнес планът излага всички цели, които имаш, както и стратегията за тяхното постигане. Много е важно информацията в плана да е реалистична, т.к. бизнес плана е важен за привличането на инвеститорите, както и за измерването на успеха на твоя бизнес.

 

Стъпка 4 Открий целевата си група/аудитория

„Всяка жаба да си знае гьола“ или иначе казано, всеки бизнес е насочен към конкретна аудитория. Фактори като възраст, пол, доходи и интереси на целевата група имат голяма роля при определянето на това къде и как да позиционираш бизнеса си. Затова е важно първо да проучиш коя аудитория пасва най-добре на твоя бизнес модел и след това да насочиш усилията си към това да ги превлечеш като потребители.

 

Стъпка 5 Създавай контакти

Нетуоркинга е от изключителна важност за всеки предприемач, особедно за прохождащия. По този начин се срещаш с други хора, които могат да притежават умения, които можеш да използваш в твоя бизнес. Чрез нетуоркинга можеш също така да намериш потенциални инвеститори, които да имат интерес към твоя бизнес модел. Веднъж създадена, мрежата ти от контакти може да бъде много полезна за бизнеса ти, включително и да ти носи нови клиенти.

 

Стъпка 6 Продай идеята си

Потребителите искат продукти, но не винаги знаят кой продукт/услуга да изберат. За да си успешен в продажбите си е неоходимо да знаеш с какво твоят продукт се различва от тези на конкурентите ти. Веднъж установил силните страни на продукта, работата на предприемача е да убеди потребителя, че каквото и да предлага, то това е възможно най-доброто за покриване на клиентските потребности. Трябва да си наясно какво прави твоят продукт уникален и след това да го продаваш на база стойността, която добавяш.

 

Стъпка 7 Пазар

Добрият маркетинг е един от ключовите фактори за успех на всеки бизнес. Успешният предприемач използва различни маркетинг похвати преди, по време и след като започне бизнеса си. Може да имаш най-добрия ресторант в града, но никой няма да го посети, ако не знае, че съществува, нали. Маркетингът е сложен, но трябва да можеш да се фокусираш върху твоята целева аудитория. Например, ако потенциалните ти клиенти са милениали, то е по-вероятно да видят твоите реклами в социалните медии, отколкото по билборди.

 

Ние вярваме, че всеки, който има желание и инциатива, може да бъде предприемач. Рискувай, осъществи мечтите си!

Add comment