Пийт Кашмор – от малкия град до огромния успех

Пийт Кашмор – от малкия град до огромния успех

Днес ще ви разкажем историята на Пийт Кашмор, който въпреки че идва от малък град в Шотландия и няма образование, „струва“ днес 60 милиона паунда, а сайта му- Mashable– е оценен на 200 милиона паунда.

Всичко започва, когато той е на 13 и претърпява операция от апандисит. Операцията е рутинна, но заради усложнения Пийт често е приеман и изписван от болницата, като след това прекарва много време вкъщи, докато се възстанови. През следващите години той пропуска много време от училище, отдалечава се от приятелите си, затова използва компютъра си, да запълни времето. Той се рови по цял ден в интернет с цел да научи колкото се може повече нови неща и тогава открива блоговете, които по това време набират своята популярност. Пийт се абонира за възможно най-много блогове и прекрва дните си в четенето им, като това донякъде се превръща в заместник на образованието. След години той споделя, че е бил възхитен от истории като тази на Бил Гейтс или Стив Джобс, които започват от един гараж и за дни променят света. Идеята да може сам да създаде нещо, което да предизвика промени в света, и то от собствената му детска стая в малкото градче Банчори, Абърдийн му се струва примамваща.

Така през 2005 година, когато Пийт е на 19 години и все още живее с родителите си, той създава блогът Mashable. В началото започва да пише статии за социалните медии и последните тенденции в технологиите. Той дори проследява успеха на Facebook, YouTube и Twitter. По това време родителите му нямат представа с какво се занимава синът им. Те разбират едва, когато репортер от Daily Mail чука на вратата ми и моли за интервю с човека зад Mashable. Той споделя, че едно от най-странните неща е било, че популярността започва от блога в малкото забутано градче в Северна Шотландия. Пит бързо осъзнава, че Великобритания е прекалено малък пазар за него, както и че всичко интересно случващото се в технологичния сектор е в Америка и Силициевата долина.

Не само че там, където живее е светло само по 4 часа през зимата, а и между него и целевата му група в Америка стоят часове разлика във времето. За да може да я достигне, той започва да си ляга в 6 или 7 сутринта, да се събужда по средата на деня, за да започне да пише отново. Пийт знае, че в петък вечерта и събота няма много нови новини, затова понякога си ляга петък вечерта и спи чак до неделя сутринта, с надеждата да си е починал достатъчно, за да започне да пише отново. Този режим на спане в странни часове и почти никаква слънчева светлина продължава 18 месеца. В продължение на този период сайтът набира нови посетители всяка седмица, като след тези 18 месеца, те са достигнали 2 милиона. Пит сам споделя, че всеки ден е важно да се прави дори половин крачка напред. Затова той се е вманиачил в числата и статистика „По-добре ли се справих от вчера?“. Това обаче му е дало кураж да продължи, защото е виждал положителния растеж всеки ден.  Днес, обявен за водещ източник за новини, информация и ресурси за дигиталното поколение, Mashable не само проследява последните технологични успехи, но също обяснява как именно тези засягат читателите му и как те могат да използват напредъка в технологията да достигнат своите цели.

И най-големият успех започва от едно усилие. То може да е от твоята стая, в твоя малък град! Опитай и ти!