Кариера без образование? Възможно ли е?

Кариера без образование? Възможно ли е?

Млад, безработен и без образование? За много това е просто безнадеждна ситуация. Това са хора без бъдеще, ще си кажат някои. В днешно време масово се смята, че ако нямаш висше образование, нямаш шанс за кариера. Ще си останеш обикновен мияч. Или продавач. Ти биваш смятан за безперспективен. От друга страна образованието в университет или колеж не гарантира успех.
Всички сме чували историите на Марк Зукърбърг и Бил Гейтс, започнали образованието си в Харвард, което обаче скоро след това прекъсват. Създават свои компании, работят здраво и се превръщат в едни от най-големите умове на 21-ви век, притежаващи компании за стотици милиарди долари.
Днес обаче ще ви разкажа една различна история. Животът на Фреди Спиндлър, на 26 от Единбург, не е бил никак лесен, но той показва, че, когато вярваш в себе си и не се отказваш, мечтите могат да станат реалност.
Когато е на 7 животът на Фреди претърпява остър обрат, когато баща му се подлага на операция за смяна на пола. Това преживяване кара Фреди да се чувства объркан и изгубен.
Годините в училище му се струват изгубено време и на 16 годишна възраст, той решава, че образователната система не е за него и напуска училище. Напускайки училище, той решава да следва мечтата си да стане шеф готвач, като започва да работи в различни ресторанти. Проблемите в семейството обаче оставят трайна следа и това го сблъсква със закона, когато е на 22. По това време, след скандал с майка си, той бива изгонен от вкъщи и отива да живее при приятел. Безработен, той открадва близо 3000 паунда от семейството, което го е приютило. Парите отиват за алкохол, цигари и хазарт. Делото му не остава незабелязано и скоро след това той е осъден на 200 часа обществено полезен труд и трябва да върне откраднатите пари.
Засрамен и силно разочарован от себе си, Фреди решава, че иска да промени живота си. Затова напуска родния си град и започва да обикаля из Европа, следвайки мечтата си. Той развива кулинарните си умения, като работи в различни ресторанти, включително и на шеф звездата Гордън Рамзи. След като става професионален готвач, той споделя, че хубавото на работата в кухнята е, че усилената работа е по-ценена от автобиографията.
Идеята за неговия бизнес, Deadly Donuts, се ражда по време на пътуване в Америка. Вдъхновявайки се от вкуса на донътите в Щатите, той осъзнава, че подобна идея липсва в Единбург.
Той се прибира в родния си град и изкарва 4 дневен уъркшоп, в който той получава обучение и менторство, не само как да управлява бизнес, но също така в сферата на маркетинга, продажбите и как да намери финансиране. След като завършва курса той успява да отвори мечтаното магазинче.
Съветът му към хората, които искат да започнат свой бизнес, е да работят здраво и да говорят и съветват с хора, на които имат доверие. „Не се страхувайте да го направите, защото ако не сте вие, някой друг ще го направи преди вас.“
След като успешно завършва курса, Фреди намира увереност да отвори Deadly Donuts, кафене, което предлага уникално вкусни понички и бейгъли.
Фреди споделя, че моментът, с който се гордее най-много, е моментът, в който показва магазинчето на майка си и баба си. За бъдещето си той казва, че иска да отвори още едно магазинче в Гласгоу.